keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Perhosia!

Minun orkideaharrastus alkoi kun ihana anoppini antoi minulle valkoisen perhosorkidean. En osannut silloin vielä yhtään hoitaa orkideoja. Kyllä se pysyi hyvin hengissä sen muutaman kuukauden, kunnes koirani tönäisi sen lattialle, en tiedä miten mut lattialla se oli kun tulin töistä. Oli lehtiä rutussa, muutama juuri poikki ja kasvualusta pitkin poikin lattialla. Heitin sen raukkaparan roskiin, näin jälkiviisaana olishan siitä vielä kasvi tullut jos olisin vain odottanut.
Meni muutamia kuukausia ennen kuin ostin uuden orkidean. Se idea oli muhinut päässäni jo jonkun aikaa, että pitää uskaltaa kokeilla jotain haastavampaa, kuin perus viherkasvit. Tammikuun alkupäivinä 2011 ostin ison vaaleanpunakukkaisen perhosorkidean, siinä oli vain pari kukkaa auki ja monta nupullaan. Aloin etsimään tietoa näistä kasveista. Sitten helmikuussa ostin uuden valkoisen vähän pienemmän. Heinäkuussa 2011 ostin vaalean violetin miniperhosen ja kesään mennessä tuli vielä pari muutakin orkideaa ostettua.

Se vaaleanpunainen on ollut etelä ikkunalla ja viihtynyt siinä hyvin. Kukkii pari kertaa vuodessa, näin keväällä ja alkusyksystä toisen kerran. Kasvi on kasvanut vauhdilla teki juuria paljon kun vaihdoin sen uuteen kasvualustaan ja isompaan ruukkuun syksyllä 2011. Kesällä 2012 teki hurjan paljon kukkia, yhtäaikaa auki n.60 kukkasta.

Kuvassa: osa kukista on hieman vielä nupullaan.

 

Tällä hetkellä kasvi on aloittanut kukintansa, sillä on pari kukkasta jo auki. Ei tule mikään komea kukinta kun siltä katkesi kukkavarren alku heti alkuunsa oman huolimattomuuteni takia. Kasvi jatkoi vanhoja kukkavarsia ja niihin on tulossa muutama kukka. Nyt keväällä kun tämä lopettelee kukintaansa pitäisi uudelleen istuttaa tämä kasvi, koska meinaa kasvaa purkistaan ulos. 

Uusin valkoinen on ollut oikein murheen kryyni minulle. Se ei kasvanut oikeen missään kasvualustassa eikä missään muuallakaan. Olen kokeillut sille kuivampaa ja märempää alustaa vuoron perään. Kyllä se kukki parilla kukalla silloin tällöin mutta uusia juuria tai lehtiä se ei ole tehnyt pitkiin aikoihin. Kasvi on ollut vuoron perään kokeilussa ikkunalaudalla ja kasvikaapin kosteudessa.
Tällä oli vielä joku tauti tullessa minulle, lehdissä oli jotain koloja ja eristin kasvin silloin pitkäksi aikaa. Poistin lehtiä ja myrkytin kasvia säännöllisesti niin pikku hiljaa kasvi näytti paranevan, eikä ole tauti tullut takaisin. Vaihdoin kasvin viimeksi takaisin kaarna-alustalle ja laitoin sen kasvikaappiin, siitä se vihdoin näkyy tykkäävän. Rupesi vihdoin tekemään juuria ja kukkii upeasti 8 kukalla.

Miniperhonen meinasi kuolla heti kättelyssä, kun se oli istutettu sammaleeseen enkä tajunnu ettei sitä saa kastella niin paljon. Se menetti melkein kaikki juurensa ja sen seurauksena muutaman lehden. Se on sitkeesti pysynyt juuri ja juuri hengissä. Viime kesän jälkeen se näytti elpymisen merkkejä vihdoin, alkoi kasvattamaan lehteä, sen jälkeen juurta ja sitten molempia lisää. Nyt meinas käydä köpelösti koko kasville kun jostain syystä oli vettä päässyt lehtien kasvupisteeseen. Kasvi viotti lehteään, mutta onneksi huomasin sen ajoissa ja kuivatin sitä hiuken enemmän. Nyt se rupesi sitten tekemään isoa lehteä
Perhonen tekee uutta lehteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti