tiistai 12. helmikuuta 2013

Bonsai!


Omin sanoin, mikä on bonsai?
Bonsai on pieni ruukkupuu joka taivutellaan rautalangan avulla näyttämään luonnolliselta käkkäräpuulta esim. kalliolla ja leikellään pysymään peinenä. Leikellään oksia lehtiä ja juuria pois tarpeen mukaan. Japanilaiset tämän osaa, ne tekevät upeita taideteoksia puista. 

6.2012
 
Esittelen omat bonsaipuuni. Vanhin puuni on Ficus retusa, jonka ostin itselleni syksyllä 2009. Tälle meinas käydä huonosti ensimmäisen talven aikana. Luulen että pääsi liian kuivaksi ja pudotti kaikki lehtensä ja kuivatti oksansa. Onneksi hän ajan odottelun jälkeen rupesi pikku hiljaa elpymään ja kasvattamaan uusia oksia. Vieläkin tää on harva, mutta kovaa vauhtia kasvaa yhä tiheämmäksi.

Ensimmäinen talvi 2010
Alkutalvi 2013

Seuraavaksi ostin Ficus ginsengin tammikuussa 2011. Tämä on ollut helppo hoidettava, vettä ja joskus ravinnetta. Viime vuoden talvella sen lehdet rypistyivät hieman, en ole keksinyt syytä siihen. Tänä talvena sen lehdet olivat ihan normaalit. Hidaskasvuinen kasvi tämä kyllä on. Olen harventanut lehtiä pois aina silloin tällöin oksien tyveltä, että sain vähän avarammaksi näkymää.

1.2011
12.2012


Seuraavaksi, maaliskuussa 2011 törmäsin kaupassa ruukkuihin joissa oli Ficus benjaminan 20cm korkeita taimia, aina kolme per ruukku. Oli pakko ostaa ruukku ja kotona pyörittelin sitä käsissä jonkun aikaa, kunnes keksin mitä niille tein. Yksi taimi oli aivan surkee se meni saman tien roskiin. Toisen taimen leikkelin varmaankin liian pieneksi kun se ei elänyt puolta vuotta pidempään. Kolmas taimi onnistui hyvin ja siitä on kasvanut upea bonsain alku. Taimesta leikkasin aluksi puolet pois ja lyhensin oksia paljon. Taivutin oksia vaakatasoon rautalangalla, langat on vieläkin tukemassa kasvua oikeaan suuntaan.

3.2011
12.2012

 

2.2012-6.2012
Helmikuussa 2012 ostin kaksi puuta kerralla kun oli hyvään hintaan ja hyvän näkösiä. Toinen niistä oli Sagerita, tämä jopa kukki valkoisin kukin tullessaan ja oli siinä pari mustaa pientä marjaa mukana. Kesällä helle yllätti kasvin ja se kuivui niin nopeasti etten ehtinyt kastella sitä henkiin, eli kuolema korjasi. Surku kun oli kivan näköinen kasvi, tykkäsin siitä.

Toinen samalla kertaa ostamani puu on Carmona microphylla. Tällä kasvilla on hassusti oksat leikelty kaupassa, ne menee sikin sokin lehdistön seassa. En ole vielä päättänyt miten rupean tätä leikkelemään. Tämäkin kukkii valkoisin pienin kukin, kukkia tulee paljon, joka lehtihangasta.

1.2013
6.2012

 
On vielä suomalaisista puista tehtyjä bonsain alkuja lumihangen alla, niistä myöhemmin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti