tiistai 5. helmikuuta 2013

Orkideakaappi!

Tänään kastelin orkideat, jotka on kasvikaapissa. Otin kaikki 17 orkideaa pois kaapista ja upotin ne lannoiteveteen ämpäriin. Samalla tarkastelin niiden kuntoa. Suurin osa oli aloittanut uuden kasvun tekemisen. 

Oncidium
On mukava huomata että kasvit huomaa kevään tulon, vaikka huoneeseen missä ne on ei paistakaan aurinko ollenkaan (lämpötilakin on tasainen). 

Osa kasveista työntää kovaa vauhtia uusia juuria, toiset kasvattavat bulbeja (varsimukuloita). Osa taas aloittelee tekemään kukkavartta ja toivottavasti kukkisivat kevään aikana.

Itse kaappi on kosmetiikka kaupasta muuton alta haettu vanha lasinen vitriini. Kaapin koko: leveys 85cm, korkeus 60cm ja syvyys 35cm. Poistin kaapista välitasot ja pohjan. Teetin plexilasista siihen ovet ja pohjan. Ovi on keskeltä saranoilla kahteen suuntaan aukeava. Valo kaappiin tulee ylhäältä kahdesta päivänvalo loisteputkesta. Kaapissa on kaksi pientä terraario tuuletinta, kierrättämässä ilmaa kasvien juurille. Kosteus- ja lämpömittari löytyy. Löysin aikoinaan kaappiin kaksi puunoksaa, jossa osa kasveista roikkuu. Liikkuvaa vettä edustaa oma tekemä lähde, pumpun ostin kaupasta. Pohjalla on isoja pyöreitä rantakiviä. Aikasemmin oli hiekkaa mutta se keräsi liikaa kosteutta ja puunoksat ei tykänny seivovasta vedestä. Liika vesi pääsee nyt paremmin haihtumaan kivien koloista pois. Kasvit on kaapissa omissa ruukuissa pohjalla tai puunoksiin rautalangalla sidottuina.


 Kaapissa kasvaa mm. Phalaenopsiksia (perhoskämmekkä) 2kpl, Dendrobium (puikkokämmekkä) 5kpl, Oncidium (nystykämmekkä) 5kpl, Leptotes 1kpl, Chilochista 1kpl, Epidendrum 2kpl ja Laelia 1 kpl.

Siemeniä!
Muutama päivä sitten sain taas idean että otanpa siitepölyä orkideasta ja laitan sitä toiseen. Phalaenopsis vaaleapunaisesta tällä kertaa otin möykyn siitepölyä ja siirsin sitä Phalaenopsis valkoiseen. Onnistuihan se siirtäminen hyvin tälläkin kerralla. Se on vaan harmi homma kun niistä siemenistä ei saa kasvamaan näin kotikonstein kasveja, pitäis kuulemma olla niin laboratorio olosuhteet.
Valkoinen perhoskämmekkäni

Orkideat alkavat kuivattamaan kukaa heti samana päivänä kun siitepölyä tulee. Melkein samantien rupeaa siemenkota valmistumaan. Valmistuminen kestääkin sitten melkein vuoden päivät. Siemenkota paisuu paisumistaan peukalon paksuiseksi. Sitten siemenkota aukeaa ja todella pienet (jauhomaiset) siemenet lentävät maailmalle.


Vaaleanpunainen perhoskämmekkä
Viime vuonna tammikuussa otin siitepölyä valkoiselta perhoskämmekältä ja laitoin sen tälle vaaleanpunaiselle perhoselle. Helmikuun lopussa näytti tältä (kuva vasemmalla). Syyskuun lopussa siemenkota avautui ja siemenet levisivät pitkin pöytiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti