sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Sitruksien ym. kevät!

Sitruspuiden ja muiden kevät on lähtenyt vauhdilla käyntiin. Kun siirsin nämä viileästä lämpimään n. 1kk sitten ovat lähteneet kavattamaan pieniä lehden alkuja reippaasti.

Sitruunani:
Tämä oli koko syksyn lämpimässä ja muutti vain tammikuuksi viileään, helmikuussa pääsi takaisin lämpimään. Kuivatti lehtensä viileässä, sen takia on kasvamassa uudet lehdet. Katkasin 1/3 osan latvasta pois samalla kun toin lämpimään takaisin, että sain tämän haarautumaan ja hyvältä näyttää sen suhteen. Terhakoita lehtiä kasvaa kovaa vauhtia puustani.

Toinen sitruunapuu on ollut koko talven viileässä, tuli lämpimään vasta tammikuun aikana. Haluan nämä hyvään kasvuun ennen kuin tulee ulosvienti säät. Tämä on ruvennut vähitellen kanssa heräilemään uuteen kevääseen. Pienen pieniä uusia lehtiä näkyy latvuksessa.


Verigreippini:
Nämä olivat viileässä syksyn ja tammikuussa pääsivät lämpimään. Näillä on multa kokeilu, että mikä multa sopii sitruksille paremmin. Vaihdoin näille viime kesänä nämä mullat.
Tällä on turve voittoinen multa, jossa on soraa ja multaa saman verran ja vain vähän tuhkaa seassa. Tällä on hyvin kiiltävät ja terveen näköiset lehdet. Tämä rupeaa heräilemään jo pikku hiljaa talvihorroksesta, eli näkyy jo pientä vihreää kasvua oksanpäissä.

 Tällä on tuhka voittoinen multa, jossa on soraa ja multaa taas saman verran ja turvetta vain vähän. Tässä se nähdään kuinka sillä kasvualustalla on merkitystä. 2/3 puista ei ole tehnyt lehtiä ollenkaan ja ne on pudottanut viime vuotisetkin lehtensä. 1/3 puista on sentään lehdet tallella, mutta ne on kurtussa ja huonon näköiset. Vaihdan näille taas uuden mullan, tällä kertaa multa voittoisen, missä on turvetta seassa jonkin verran. Katotaan kuinka lähtee paranemaan.

Granaattiomenani:
On vain tämä yksi taistelija hengissä, joka on 2 vuotias. Viime vuonna kylvämäni siemenet 2 kpl, kuolivat talvella omaan tyhmyyteeni, jätin ne vahingossa kastelematta liian kauaksi aikaa. Tämä tiputtaa aina kaksi kertaa vuodessa lehtensä ja lähtee sitten uudelleen kasvuun siitä. Tiputti loppu syksystä lehtensä viimeksi ja siinä se sitten oli lehdettömänä hetken ja kasvatti taas uudet lehdet. Nyt kasvi on tämän näköinen. Korkeutta tällä on jo n. 25 cm.

Aitoviikunani:
Näitä on 4 kpl ja tämä on näistä pienin josta otin kuvan. Muut ovat semmosia hujoppeja ettei ne olis kuvaan mahtuneet kovin siististi, korkein n. 50 cm. Nämä tulivat kanssa tammikuussa lämpimään oltuaan syksyn viileässä. Haluan näillekin hyvän kasvun aikaan ennen kuin tulee lämpimät säät ja voi siirtää ulos. Toivon näistä joskus satoa edes vähän.
Omenani:
Viime vuonna kylvämäni omenan siemenet taitavat olla kutakuinkin hengissä. Lajit ovat vasemmalta Pirja, Red delicious ja Granny smith. Viimesellä olen saanut säilymään lehdet tallella koko talven. Pirja näyttää muuten hyvä voimaiselta, silmut on hyvän näköiset. Red... on vähän sillä hilkulla ettei olisi kuivunut talvella liikaa, sen näkee sitten kun heräilevät talviuniltaan kunnolla.Avokadoni:
Joulukuussa laitoin kiven 2 cm veteen lillumaan, tammikuun puolessa välissä tuli juuri esille ja istutin sen sitten multaan. Vielä ei ole tapahtunut mitään mullan päällä ja sitä tässä odottelen että lähtisi kasvamaan myös ylöspäin. Toivottavasti se on vielä hengissä ja juuria vain kasvattelee.
2 kommenttia:

  1. sullahan on hienoja kasvatuksia! Viikunassa on tosi kauniit lehdet.

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Viikuna on kauniin näköinen, mutta sillä on aikas isot lehdet. Parhaimmillaan kämmenen kokoiset että tarvitsee ison tilan kasvaakseen.

    VastaaPoista