maanantai 25. marraskuuta 2013

Bonsaimaista kasvua!

On tullut vaihtuvuutta bonsai-ikkunalaudalle, kun pari puuta kuoli jo jokunen aika sitten. Hankin muutaman uudenkin puun ja pari niistä pääsi kasvamaan äidin tekemiin ruukkuihin. 
Kuvat ovat kuukauden sisällä otettuja. Aloitetaan vanhemmista puista ensin.

Ficus retusaFicus retusa on vanhin puu joka on ollut minulla. Olen saanut mukavasti tälle oksia ja lehtiä kasvamaan. Lisää pienempiä lehtiä on vielä työn alla. Rautalangat pitää oksat vaakatasossa, ettei ne rupea kasvamaan ylöspäin tai väärään suuntaan. Olen tyytyväinen tähän kasviin, on kasvanut hyvin oikeaan suuntaan.


Ficus ginseng
 

 Ficus ginseng kasvaa hitaasti, joka vuosi tulee vain pari senttiä lisää pituutta oksien päihin. Olen poistanut lehtiä oksien tyviosasta, että saisin tämän ilmavan näköiseksi.


Ficus benjaminaFicus benjamina on ainoa jolle olen tehnyt muutosta lähiaikoina. Poistin tältä kolme alinta oksaa (vrt. kuvaa 1 ja 4), kun ne eivät paksuuntuneet tarpeeksi nopeasti, eivätkä tule sitä tekemäänkään niinkuin olisin halunnut. Nyt näyttää paljon paremmalta ja enemmän puumaiselta. Kuva 3 on otettu ylhäältäpäin ja siitä näkee hyvin miten oksat ovat muodostuneet, valolla saa paljon aikaan. 


Uudet tekeleeni ovat kaikki Ficus benjaminaa. Ostin ison puskan kaupasta ja jaoin siitä runkoja muihin purkkeihin. Mukavasti ovat lähteneet kasvamaan.

 Alla on äidin tekemiin ruukkuihin istutetut puut, ruukkuihin kuuluu vielä samanväriset aluslautaset. Vasemmalla on tulossa pienehkö metsikkö jossa neljä runkoa samassa ruukussa. Oikealla suoralla rungolla oleva puu.
Alla olevaan puuhun laitan kaikki energiani, pidän tätä kaikista parhainpana yksilönä näistä uusista. Tämän muodon haluaisin säilyttää tällä, mutta vaikeaa se tulee olemaan.


Kuolema joskus korjaa vaikka kuinka yrittäisi. Menetin ainoat kukalliset bonsaini Sageritan ja Carmona microphyllan varmaan kuivuuteen, tai en tiedä mikä sille toiselle tuli. Harmittaa hirveästi, mutta ei voi mitään. Pitää varmaan joskus vielä metsästää noi ja olla tarkempana niiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti