sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Puikkokämmekkä!

Dendrobiumeja on tällä hetkellä kolmea erilaista. 

Ostin Dendrobium bigibbumin joulukuussa 2011 kukkakaupasta, kun oli niin suloisen näköinen. Tämä oli istutettu isoon kotilon kuoreen ja se oli kokonaisuudessaan lasimaljan sisällä. Poistin lasimaljan, jaoin kasvin muutamaan osaan ja istutin ne erikseen pieniin kippoihin. Ei olisi pitänyt jakaa kuin pariin osaan näin jälkiviisaana, mutta kun vähän kovakouraisesti käsittelin kasvia niin se vaan pilkkoutui palasiksi. Tämä ei ole vähään aikaan kukkinut, mutta kasvattaa bulbeja kovaa vauhtia, kun vaan kasvaisivat isoiksi ja lihaviksi. Nämä ovat kasvaneet koko ajan kasvikaapissa.

Dendrobium winter beauty on Jyväskylän Viherlandiasta ostettu helmikuussa 2012.
Vaihdoin tälle heti kasvualustan, kun siellä oli jos jonkin moista menijää. Tästä lähti vain pari irtonaista puikkoa irti kasvualustan vaihdon yhteydessä ja niitä olen kasvatellut pikku purkeissa kasvikaapissa. Muuten kasvi on majaillut pohjoisikkunalla kasvilampun alla. Viime kesänä tämä kasvatti monta uutta puikkoa, pitkiä ja hoikkia. Silloin jo ajattelin ettei ne kuki kovin hyvin. Nyt se tekee yhteen puikkoon lehtien väliin uutta bulbia ja kasvualustastakin näyttää lähteneen kasvuun ainakin yksi. Pieniä kukkavarren alkuja näyttäisi tulevan pariin puikkoon, mutta katotaan jaksaako kukkia. Odotan kukkia todella paljon, koska ne tuoksuvat hyvälle.


Dendrobium unicum on uusi tulokas. Tuli minulle Kuopiolaisten yhteistilauksesta Orchides&morelta syyskuussa 2012. Ei ole vielä polkumme yhtyneet niin että ymmärtäisin tämän sielun elämää. Se vietti talvella yöt viileässä ulko-oven edessä ja päivät kasvikaapissa. Hieman sumuttelin kasvia aina joskus kun muistin. Taisi olla vaan järkytys päästä keskieurooppalaiselta  tarhalta tänne kylmään pohjolaan. Ei ole vielä tottunut tähän ilmastoon, kun ei kukkinut vielä vaikka nostatti kukka nystyt hieman esille. Ulkonakin on niin paljon jo lämmennyt että kylmää ei tule enää sisälle niin paljon että voisin pitää kasvia viileässä. Se on viettänyt jo jokusen viikon kokonaan kasvikaapissa ja olen aloittanut kastelun varovasti. On sen takia aloittanut bulbien teon, näkyy pienen pieniä alkuja juurilla. Odotan niitä oransseja kukkia kuin kuuta nousevaa, mutta ehkä ens vuonna sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti