torstai 12. helmikuuta 2015

Epidendrum centropetalum!

Sain tämän Epidendrumin Orkideayhdistyksen yhteistilauksen kautta Saksasta keväällä 2014.


Vietti ekat kuukaudet eristyksissä vanhoista kasveista muiden tulijoiden kanssa. Kesällä oli ulkona ja nautti siitä kovasti ja kasvoi valtavasti lisää. Ulkona suihkuttelin juuria päivittäin ja lannoittelin usein.


Syksyllä tuli muiden aikaisten kanssa sisään jo hyvissä ajoin ennen kylmiä. Kesä teki hyvää kun kasvoi hyvin. Kastelin juuria joka päivä suihkuttamalla nyt kun se on sisällä.


Joulukuussa näin ensimmäiset nuput kasvissa ja sen jälkeen niitä rupesi tulemaan pikku hiljaa jokaisen varren päähän. Nuput kasvoivat ja pullistuivat tammikuun puoleen väliin asti.

Tammikuun lopulla alkoi nuput avautua yksi kerrallaan.  Edelleenkin suihkuttelen juuria päivittäin pari kertaa.Tammi- helmikuun vaihteessa oli paljon nuppuja jo auki.Lisää nuppuja aukee joka päivä, lisään kuvia vielä kun saan otettua niitä. Kukinnan jälkeen pidän kuivemman lepokauden ja vähennän kastelua. Sitten kun alkaa uutta kasvua niin jatkan kastelua sitten vasta ja lannoitetta aloitan sitten kun hyvä kasvu on alkanut.

2 kommenttia:

 1. Terve! Loysin blogilistan kautta blogisi, kun yritin etsia kokeneempia orkideankasvattajia. Vaihdoin juuri omien orkideojeni karikkeet (kirjoitin juuri siita omassa blogissani!), ja haluaisin saada ne kukkimaan uudestaan. Kasvien juuret olivat myos aika huonossa kunnossa, kun ruukuista loytyi ikavia yllatyksia.

  Olisiko sinulla antaa vinkkeja miten saada kukkaseni parempaan kuntoon? :)

  VastaaPoista
 2. Heips! Tämä vuosi on ollut minun kasveille ja orkideoille huono vuosi, kaikki ei vaan ole jaksaneet pilvistä aikaa vaikka on lamppu ollutkin.
  Kävin katsomassa sinun blogia ja tätä orkidea juttua. Läpinäkyvä muovipurkki on kaikista paras orkideoille, siitä näkee juuret hyvin ja tietää millon kastella. Näkee myös karikkeen kunnon ja milloin pitää vaihtaa. Kummatkin olisivat mahtuneet vanhaan ruukkuun hyvin takaisin. Se sammalpotti on aina välillä näissä kaupan orkideoissa ja se on turha ja tekee vain huonoo kasville, niinkuin totesitkin. Noista juurista sen verran että jos niitä vielä lähtee kasvamaan ruukun ulkopuolelle jatkossa niin ne voi ohjailla takasin ruukkuun. Ne ilmajuuret ilmasee sitä että ruukussa ei ole kaikki kunnossa, ja lähtevät etsimään uutta paikkaa. Huonot juuret erottaa siitä että ne on lutteroita ja ruskeita tai muuten huonon näköisiä. Hyvät juuret on paksut, väriltään vihreitä/harmaita ja välillä kellertäviä jos eivät ole saaneet valoa.
  Kasvisi näytti muuten hyvä voimaisilta, odottele rauhassa kavättä ja kasvukauden alkua. Orkideat eivät jaksa kasvaa kovin paljon talvella, aurinko laittaa niihin vauhtia varmasti. Ei ole oikein muuta antaa ohjetta kuin kastele säännöllisesti viikottain ja aloita lannoitus joskus n.1kk päästä, että saavat rauhassa toipua uudelleen istutuksesta. Käy katsomassa Orkideayhdistyksen sivuilta ohjeita ja käy myös keskustelupalstalla siellä on hyviä vinkkejä.

  VastaaPoista