keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Ikkunalaudan hyvät ja huonot uutiset

Perhosorkidea valkokukkainen rupesi kukkimaan aivan juuri, avasi ensimmäisen nuppunsa.


Tällä kertaa on vain kolme nuppua, tässä vanhassa vanassa. Uusi vana on kasvamassa hitaasti mutta kuitenkin.

Väliin huonompia uutisia bonsai puolelta: Yksi ihanimmista bonsaistani Ficus retusa kuivettui ja kuoli syksyllä. En tiedä tarkalleen mitä sille kävi. 


Se vaan rupesi tiputtelemaan lehtiään yhtäkkiä, olivat nahistuneita, mutta vihreitä. Epäilen että juuristo pääsi kuivumaan jossain vaiheessa liikaa ja/ tai tuli vetoa ikkunasta.

Yhdelle toisellekin Ficus benjamina:lle meinasi käydä samoin kuin tolle edelliselle, tämän sain pelastettua, ehkä? Tiputti syksyllä samalla tavalla lehtiään kovasti, mutta se selvisi siitä hengissä.


Nyt siihen iski sitruksilta punapunkki (luulisin ainakin). Poistin siltä isot lehdet kaikki pois ja jätin sille puhtaat pienet lehdet. Kuva on tältä hetkeltä otettu. 

Toinen Ficus benjamina kärsii kanssa punapunkeista, jos ne niitä on. Huomasin sen lehdistä että on samanlaista jälkeä kuin muissakin sairaissa kasveissa. 


Kynin kasvin totaalisesti lehdistään, kun sillä oli vihreää kasvua oksan kärjissään. Toivottavasti se selviää siitä.

Parempia uutisia väliin: Sitruuna joka on ollut sisällä koko syksyn kasvamassa, pääsi nyt viileään lepotaukoa pitämään kaktusten kanssa. 


Se kasvoi hyvin ja voi hyvin, mutta pitää antaa muillekin vuoro tulla lämpimään.

Viileän huoneen kasvit kävivät kastelussa kylpyhuoneessa pitkästä aikaa. Huomasin toisessa sitruunassa


 ja kahdessa verigreipissä


punapunkkeja, niin kuin viimekin vuonna näihin aikoihin. Suihkutin kaikki kasvit vedellä ja sen jälkeen saivat Raid käsittelyn ja toistan sen vielä viikon kuluttua. Sain viime vuonna häviämään tai ainakin vähenemään ne ötökät kasveistani. Tein tilaa näille olohuoneen eri ikkunalle (eristetty alue), pääsen tutkailemaan näitä sairaita yksilöitä hieman tarkemmin.

Lehdillä käveli pienen pieniä punaisia ötököitä, luultavasti punapunkkeja. Ne imevät lehtiä ja lehtiin tulee pieniä läpikuultavia laikkuja ja lehti menee huonoon kuntoon.

Viikunatkin pääsivät lämpimään kasvamaan jo tässä vaiheessa, kun kaktukset siirtyivät viileään.Saavat hyvän vauhdin kasvaa kesää kohti. Saavat olla itäikkunalla aamun auringossa jos se nyt paistaa koskaan tuolta pilvien takaa.

Lopuksi yritän tätä Calamondia pelastella jos vain pystyn. Kuivatti yhden ison oksan ja lehdet. Ollut hieman vaikeuksia veden annon kanssa, sai varmaan jossain vaiheessa liikaa vettä eikä kuivunutkaan niin nopeasti kuin olisin toivonut. Ollut huono kasvi jo pitkään, huonot juuret ja kärsi jostain puutosoireesta syksyllä, kun lehdet niin keltaiset. Epäilen liian hyvää multaa, kun sekoitin multaan paljon turvetta syksyllä niin parani lehtien väri sentäs jonkin verran.


Menetyksiä tulee, mutta tulee uusia yrityksiäkin.

2 kommenttia:

  1. Googlasin siemenkirjettä, kun tahtoisin semmoiseen rinkiin liittyä ja päädyin sitä kautta sitten tännekin. Ja päätin sitten ruveta lukijaksikin.

    VastaaPoista
  2. Kaikenmoisia siemenkirjeitä on ainakin puutarha.net sivustolla siellä keskustelupalstalla, sieltä minäkin mukaan pääsin.

    VastaaPoista