lauantai 4. lokakuuta 2014

Muutto sisälle!

Kesän ulkona olleet kasvit ovat pikkuhiljaa tulleet sisälle syksyn aikana. Ensimmäiset tulivat jo syyskuun puolenvälin tienoilla ja olivat orkideoja ja menivät melkein kaikki kasvikaappiin. 


Sisälle tuonnin yhteydessä kastoin uppeluksiin orkideat kuumalla mäntysuopavedellä, ettei tule etanat ja muut eläimet sisälle. Taas kaappi näyttää täydeltä, kun on koko kesän katsellut melkein tyhjää kaappia. Kaapppiin mahtui hyvin kevään yhteistilauksen orkideatkin, jotka olivat eristyksissä kevään ja ulkona kesän.

Pikkuhiljaa kylmien säiden alettua syyskuun lopussa tulivat sitruspuut ym. sisälle, koska rupesi olemaan yöhallaa sen verran monena yönä.

Sitruunapuut
Verigreippipuut


Granaattiomenapuut

Taatelipalmut

Mandariinipuut

Viikunapuut

Calamondipuu

Kaikki on kasvanut niin paljon ulkoilun aikana. Raitis ulkoilma ja lämpötilojen vaihtelu tekee hyvää kasveille.

Lokakuun alussa tuli viimeiset ulkona viettävät kasvit sisälle viileään. Yöpakkaset alkavat olla jo tuntuvia ja maa on aamulla jo valkoisessa huurteessa.

Kiiviköynnös ja Cymbidium

Omenan taimet

Kasvihuone tyhjentyneenä.

Kasvihuoneessa alkaa olemaan tyhjää kun siellä ei ole enää kukkaruukkuja. Maisseista ei ehtinyt tulemaan muuta kun pienet raa-at tähkät, vein ne jo kompostiin.

Mukuloiden ja sipulien talvetus

Daaliat otin ruukuista ulos ja putsasin niistä ylimääräiset mullat pois. Leikkasin varret pois n. 15 cm päästä mukuloista. Kuivasin niitä hetken ja ravistelin kuivuneet mullat pois. Toin ne viileään n. 10 asteen tilaan sisälle ja vuorasin astian sanomalehdillä ympäriinsä. Nimilappu  kylkeen kiinni, että tietää keväällä minkä värisiä näistä tulee.

Mullat pois

Mullat putsattu


Varret katki ja kuivumaan

Nimilappu kiinni pieniin mukuloihin

Ladotaan viileään tilaan ja suojataan

Tuoksumiekkaliljat pääsivät kanssa viileään tilaan maasta noston ja putsauksen jälkeen. Annan varsien kuivua ihan rauhassa ja sitten kun ovat kuivia niin katkasen varret poikki sipulin yläpuolelta.


 Onnenapilalle tein saman kuin yllä.
 
Kukoistaa vielä

Sipuleiden erottelu mullasta

Kuivumaan ja sitten varsien katkasu.

Tänä vuonna tuoksumiekkalilja ei kukkinut kuin yhdellä kukalla, mutta sipulit kasvoivat hyvin. Kun taas onnenapila kukki tänä vuonna hurjasti ja kasvoi hyvin. Ei muuta kun odottelemaan ensi vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti