maanantai 22. syyskuuta 2014

Viimeiset hetket ennen yöpakkasia!

Kottarillisen porkkanoita nostin maasta ja vasta puolet penkistä on ylhäällä. Oli todella hyvä sato tänä vuonna, en ole saanut koskaan näin hyvän näköisiä porkkanoita. Ennen ne on ollut monihaaraisia, halkeilleita ja lyhyitä. Nyt suoria ja jopa osa on ollut pitkiä ja paksuja.


Yli viisi kiloa tuli porkkanoita, suurimman osan kuivaan uunissa ja laitan ilmatiiviiseen pussiin odottelemaan talvea. En omista maakellaria jossa nämä olisivat olleet hyvinä koko talven.Yksi albiino porkkanakin tuli nostettua maasta tai sitten on livahtanut valkoisen porkkanan siemen tähän siemenpussiin. Tuoksu on ihan sama kuin muillakin ja ulkonäkö kanssa, paitsi väri.


Maissit eivät ehkä ehdi kypsymään tarpeeksi ennen kuin koko kasvi lakastuu. Tähkät rupesivat muodostumaan niin myöhään ettei lämpötila riitä niille.

 

Paljon tähkiä kyllä muodostuu nyt kylmillä ilmoilla, mutta ei niistä taida kehittyä mitään. On yksi iso tähkä jolla on pienet maissinjyvät jo sisällään, mutta ne on ihan läpikuultavan valkoiset.

Hieman on ehtinyt jo yöhalla tehdä tuhoja maissin lehdille, jotka on kasvihuoneen ulkopuolella.


Yö hallan puremat.

Loput yrtit pääsivät kanssa jo kuivatukseen, oreganon loput kuivasin jo elokuun lopussa ja nyt oli loppujen timjamien vuoro.
Kauroista teen lyhteitä, osan syötän linnuille jos niille maistuu. Viime vuonna ei ainakaan kaurat maistuneet linnuille, oli varmaan vääriä lintuja pihassa. Jos tänä vuonna jo hyvissä ajoin laitan lyhteet pihaan niin vois olla että tulee semmoisiakin lintuja jotka syö kauroja. Osan lyhteitten kauroista säästän ens vuodelle ja kylvän keväällä maahan.Syksyn viimeiset kukat jaksavat kukkia vieläkin komeasti.

Valkotähkä
Sädepäivänhattu

Syyssädekukka

Kultapallo

Karpaattienkello

Herttakello
TuoksuhernePajuasteri

Kaunokainen

Loppuun vielä vähän kevään kaunistusta. Tilasin Viherpeukaloilta kevätkukkasipuleita. Istutin sipulit samantien kukkapenkkeihin.


Sipuleissa oli upeita värejä. Oli punaisia suippoja sipuleita, vaaleita pyöreitä ja sinisen eri sävyisiä ja eri kokoisia sipuleita.
Punaiset sipulit ovat valkoisia kääpiötulppaaneita. On myös sinistä tähtisahramia (Ruby Giant), punaista tulppania (Bastogne), vaaleansinistä atsurihelmililjaa, valkosinistä sinisahramia (Prince Claus), Kerrottua valkokeltaista narsissia (Sir Winston Churchil) ja punakeltaista keltareunapikarililjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti