sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Perhosorkidean kasvualustan vaihto!

Perhosorkideoille ei tarvitse kovin usein vaihtaa kasvualustaa. Vaihdetaan silloin kun vanha kasvualusta on maatunut  ja ilma ei enää kierrä ruukussa tai että kasvi kasvaa ruukustaan ulos, täyttäen ruukun juurillaan.

Orkidea vanhassa ruukussaan.

Tälle minun orkidealleni vaihdoin viimeksi syyskuussa 2011 kasvualustan ja laitoin sen hieman suurempaan purkkiin, kun rupesi kasvamaan purkistaan ulos. Uuden ruukun sain tehtyä kahdesta päällekkäisestä  muovisesta hedelmärasiasta.


Irrotetut kukkavarret ovat tuossa vieressä.
                                                                         
Nyt ensimmäisenä katkaisin tältä vanhat kukkavarret pois. Seuraavaksi kastelin kasvualustan, että kasvi lähtee helpommin irti ruukustaan ja etten riko juuria niin helposti.

Kasvi pois ruukustaan ja rupesin tiputtelemaan sormien avulla vanhaa kasvualustaa juurien seasta pois. Pitää varoa juuria ettei ne kaikki riku, jokunen menee joka tapauksessa hajalle, ne poistetaan saksilla leikkaamalla. Kun on saanut kasvualustan pois sitten leikellään huonot, ruskeat ja löysät juuret pois.
 
Vanha kasvualusta.

Vanha kasvualusta on lahonnutta, pientä murua ja mössöä täynnä. 

Kasvi pestään hyvin ettei siihen jää vanhaa kasvualustaa ollenkaan mihinkään. 
 
Ennen juurien leikkausta.

Seuraavaksi juuria leikellään hieman lyhemmiksi, jos ne on kasvanut kamalan pitkiksi, että saadaan kasvi mahtumaan takasin ruukkuunsa. Orkideoilta voi hyvin lyhentää 1/3 osaa juurien pituutta.
 
Juurien leikkauksen jälkeen.

Sitten mahdutetaan kasvi vanhaan purkkiinsa uuden kasvualustan kera. Käytän pelkkiä isoja männyn kaarna paloja kasvualustassa. Juuria pitää hieman asetella purkkiin ettei ne mene poikki tässäkään vaiheessa.


Sitten vaan kasvi ikkunalaudalle odottelemaan kevättä ja uutta kasvua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti