maanantai 19. elokuuta 2013

Ulkona tehtyä!

Keväällä alkanut kukkapenkkien teko, alkaa olla tältä vuodelta ohi kohta puoleen. Olen saanut tehtyä kolme suunniteltua kukkapenkkiä. 
Tässä yllä ensimmäinen jonka tein. Aloitin teon toukokuussa ja valmista oli kesäkuun puolessa välissä. Halkaisija on n. 7 metriä. Tämä on tehty kaivojen ympärille, siksi muoto on tämmöinen, jotta kaivot saadaan tyhjennettyä tallomatta hirveästi kasveja. Aloitin nurmikon poistamisella, siinä oli kova homma voikukkien takia. Seuraavaksi multaa vaikka kuinka paljon, sitä meni joka kohtaan ainakin 15 cm. Tiettyihin kohtiin meni enemmänkin, niinkuin ruusulle, koiranheisi:lle ja pikku tammelle. Sitten laitoin reunusnauhan kiertämään koko penkin (väliaikais ratkaisu). Kasvit sitten seuraavana mm. akileijoja, unikoita, malvoja, kelloja, yksivuotisia köynnöksiä ja paljon muuta.
Tässä yllä on valmiina tuo edellä mainittu kukkapenkki. Se on jo nyt aikaslailla täynnä kasveja.

Kivikkopenkki seuraavaksi.
Tähän rinteeseen olen jo istuttanut päivänliljat sorapolun viereen ja niiden taakse laitan kivikkokasveja. Tätä rinnettä on vaikea ajaa ruohonleikkurilla ja aurinko paistaa täydeltä terältä koko päivän. Kaivan nurmikon pois, laitan hieman multaa jokaiseen istutuskuoppaan ja kasvit sinne. Kiviä ajattelin laittaa myös paljon, kun vaan saan niitä haettua pellolta.
Tässä se on kasveineen. Sieltä löytyy mm. maksaruohoja, mehitähtiä, katkeroita, kylmänkukkia, syyskaunosilmä ja paljon muuta.

Varjon penkki on tältä erää viimeinen tekele.
Penkki on tontin kaakkoisreunalla kuusiaidan ja isojen koivujen ympäröimänä. Poistin tästäkin vanhan maan pois, kasasin multaa kummuksi n. 20 cm. Siihen kasvit päälle, reunoille ja eteen.
Taka-alalla on kalliokieloa ja jouluruusu. Edempänä on varjohiippaa ja keijunkukkaa. Reunalta löytyy kallioimarretta ja erikois-sammalta ja maan  tasalla on kuunliljaa, josta en hirveämmin pidä.

Muita juttuja pihalla on kärhöaita ja puusta tehty aita jonka taakse tulee ruusuja. On pienen pieni kasvimaa, jossa on muutama lanttu, punajuuria, herneitä, salaattia, avomaan kurkkua ja oreganoa.  Kasvihuone jossa kasvaa tällä hetkellä kiiviä ja muita ruukussa kasvavia taimia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti