torstai 6. marraskuuta 2014

Katsaus bonsaihin!

Samakin puu näyttää aivan erilaiselta eri puolelta katsottuna. Ainakin kasvit jotka ovat kasvaneet sisällä ikkunan edessä voivat olla eri puolilta eri näköisiä. Olen huomannut että jos kasvia pitää aina samoin päin ikkunalla siitä tulee leveä, koska kasvi haluaa lehtiensä saavan paljon valoa. Pitäisi käännellä joka sivu erikseen valoon tasapuolisesti, siltikin voi tulla kasvista vino johonkin päin.

Minun puistani on kuvat joka puolelta, niin voi vertailla miten ne on erilaisia eri puolilta. Käänsin niitä aina myötäpäivään kuvatessa:

Figus ginseng
Kasvien leikkauksellakin saadaan aikaiseksi eri näköisiä kasveja. Pitää vain olla suunnitelma miten leikkaa ja milloin, että kasvista tulee sellainen kuin haluaa. Leikkuut pitää tehdä joka vuosi ja ajatuksella. Jos leikkaa yhden oksan pois sitä ei saada enää takaisin. 
Pelkkien lehtien poistolla saadaan myös aikaiseksi paljon. Lehtimassa pienenee sitä mukaa kun poistaa isompia lehtiä.

Figus benjamina
Rungon muotoilulla saa muotoa koko kasviin tai oksia oikeeseen asentoon. Rautalankaa voi kiertää oksien ympärille ja taivuttaa oksia tai laittaa vain rautalanka oksaan ja vetää tiukalle haluttuun asentoon.

Figus retusa
Figus benjamina
Kasveja pitää hoitaa oikein että ne jaksaa kasvaa ja kukoistaa, pitää antaa mm. vettä tarpeeksi. Oksia leikellään tiettyyn aikaan vuodesta, että kasvu jatkuu hyvänä koko kasvukauden.

Tässä alla sattui pieni hoito virhe; joutui vaihtamaan paikkaa ja siinä samalla ilma olosuhteet (joutui kuivempaan ilmaan) vaihtuivat ja ruukku kuivui hieman liikaa. En ehtinyt laittamaan tarpeeksi aikaisin vettä ja kuivatti osan lehdistään, onneksi ei kuivunut oksat siinä samalla. Kasvilla on hyvä toivo säilyä vielä ja lähteä kasvamaan tuota pikaa.

Bonsai voi olla yksi runkoinen puu, pensasmainen tai moni runkoinen puu tai pieni metsikkö.


Eiköhän näistäkin tule joskus hyvännäköisiä bonsaipuita, kun jaksaa vain leikellä ja hoitaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti