perjantai 7. maaliskuuta 2014

Kevätleikkausta puutarhassa!

Nyt on ollut hyviä säitä tehdä kevätleikkaukset omenapuulle ja kuusille. Sää on ollut plussan puolella jo jonkun aikaa, eikä ole tulossa kovia pakkasia ihan vähään aikaan jos ollenkaan tälle keväälle. 

Ennen leikkausta

Viime vuonna ostettu omenapuun taimi, jossa on vain rungosta lähteviä pitkiä haarattomia oksia. Pitäisi saada se haarautumaan ja tekemään hyviä oksia. 

Leikkasin jokaisesta oksasta puolet pois, sillain että oksassa viimeinen silmu jää puun ulkopuolelle. En vielä leikannut yhtään oksaa kokonaan pois, kun en tiedä miten tämä jatkaa kasvuaan. Sen ehtii sitten ensi vuonna katsomaan mitä oksia pitää poistaa ja mitä leikellä vähän vähemmän.

Leikkauksen jälkeen

Minulla on ajatuksena pitää tämä aika matalana puuna, siinä nuorella iällä tehdyillä leikkauksilla on iso rooli. Pitää heti kesästä lähtien ruveta ohjailemaan oksia oikeaan suuntaan painojen avulla ja katsoa ettei latva pääse kasvamaan liian ylös.

---

Sitten kuusien kimppuun. Nämä kuuset ovat vain testausta varten, kun olen perustamassa kuusiaitaa lähitulevaisuudessa. Katson miten kuusi reagoi leikkaukseen, eli millä tavalla se rupeaa haaroittumaan kun sitä leikataan. 


Yhdestä puusta leikkelin vain viimeisen silmun pois joka oksasta, eli ihan vain kärjen pois jokaisesta uudesta kasvusta.

Toisesta puusta leikkasin puolet viime kesäisestä kasvusta pois.



Katkaisin myös latvat näistä, että näkisin miten helposti rupeaa väsäämään kilpalatvoja.

Kolmesta kuusesta leikkasin latvat ja katsastelen kuinka hyvin pysyvät saman korkuisina.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti